IntroduktionDebatMyterOversættelseArkivetUndervisningForskningevolution.dk

Hvad betyder Darwin for os?

Det er vigtigt at kende Charles Darwin. Og det er vigtigt at kende evolutionsteorien. Det er ikke bare et spørgsmål om naturvidenskabelig viden. Det er heller ikke kun et spørgsmål om naturvidenskabelig dannelse. Det er også et spørgsmål om kulturel dannelse. Ingen anden teori har haft så stor betydning for dannelsen af den moderne verden, for vores syn på naturen, livets udvikling og i sidste instans, synet på os selv som mennesker og vores plads her i verden.

Evolution er en kendsgerning. Nøjagtig ligesom tyngdekraft, jordskælv, magnetisme, elektricitet, DNA og skatter. Vi har forskellige videnskabelige teorier, der beskriver de forskellige fænomener. Liv udvikler sig. Sprog udvikler sig. Kultur udvikler sig. Vi udvikler os.

Darwins teori—og med genetikken—den moderne evolutionsteori, er teorien om livets udvikling. Evolutionsteorien er vores videnskabelige teori om den ubetvivlelige kendsgerning, at alt liv udvikler sig, at det altid har gjort det, og altid vil gøre det. Darwin var den første til at beskrive den udvikling og samtidig forklare, hvordan den foregik. Han havde ikke alle svarene. Men han viste, at en naturlig forklaring er nok. Dermed dannede han grundlaget for al moderne videnskab. Efter Darwin har ingen videnskab haft brug for mere.

Videnskaben lever af ubesvarede spørgsmål. Forskningen drives af nysgerrighed, begejstring og en verden, der hele tiden overrasker, byder på nye udfordringer og udvider vores horisont.

Darwin havde ikke de endegyldige svar. Men han var fantastisk til at sætte alle os andre i gang. Evolutionsforskningen her i det 21. århundrede er et af de mest overbevisende vidnesbyrd. Aldrig har evolution betydet så meget for så mange forskere indenfor så mange forskellige områder. Og aldrig nogensinde før har så mange mennesker nydt godt af alle de gode resultater, evolutionsforskningen har givet os.

Da vi fejrede Darwin i 2009, så fejrede vi, at vi i dag kan forstå den fantastiske, rige og overvældende natur omkring os, og at vi kan give naturlige forklaringer på, hvorfor den ser ud som den gør. Vi fejrede den kritiske undersøgelse af livet og verden omkring os. Vi fejrede, at der altid er mere at lære, at både livet og vores viden hele tiden udvikler sig.

Peter C. Kjærgaard

[oprindelige udgivelsesdata]