IntroduktionDebatMyterOversættelseArkivetUndervisningForskningevolution.dk

Aktuel debat: evolution og religion

Forholdet mellem evolution og religion står for mange som den klassiske og vigtigste debat, når det handler om offentlighedens forhold til Darwin og evolution.

Det er korrekt, at den debat har haft en fremtrædende rolle i den overordnede diskussion af videnskab og religion gennem de sidste 150 år. Det er også korrekt, at meget af den offentlige mening har været præget af den debat. Men når vi kigger nærmere på debatten, så viser der sig et stærkt nuanceret billede. Vi kan for eksempel ikke tale om et ensidigt modsætningsforhold mellem evolution og skabelse, mellem videnskab og religion. Det var der og er der stadig for nogen. Men for andre var der ikke.

Når vi kigger nærmere på forholdet mellem videnskab og religion, er vi derfor nødt til altid at se det i den sammenhæng, det bliver diskuteret. Vi må altid se på hvilken tid, det handler om, hvilke personer, der er involveret i diskussionerne, hvor der diskuteres, og hvilke andre faktorer, der er på spil i diskussioner. Meget ofte handler det nemlig om andre ting, som politisk, social, kulturel, økonomisk og moralsk magt, hvor evolution bare er et påskud for at debattere disse emner.

Her kan du læse en række debatindlæg, der diskuterer forholdet mellem evolution og religion, og hvordan vi skal håndtere det.

Redaktionen